Log in

Spijbelende dokters voor een klimaat met koorts

Ons klimaat heeft koorts, schreef weervrouw Jill Peeters in 2014. Maar in het UZ België spijbelen dokter Michel en dokter Bourgeois al vier jaar lang. Zelfs klimaatontkenning is terug van weggeweest. Nochtans dringt de tijd. De beste wetenschappers ter wereld geven ons nog 11 jaar tijd om de opwarming van de aarde enigszins binnen de perken te houden. De Europese doelstellingen zetten ons niet op die koers. En zelfs aan die zwakke doelen kan België niet voldoen.

Onze aarde is al bijna 1°C opgewarmd. Dat uit zich in steeds meer en steeds sterkere natuurrampen. Ook 2018 was een jaar vol ongeziene beelden van droogte-, hitte-, smelt- en stormrecords. Ons klimaat heeft koorts. En die wordt steeds erger. Bij een stijging van 1,5°C dreigt onomkeerbare en ernstige schade. Gaat de opwarming boven 2°C, dan begint de natuur ook zelf broeikasgassen af te geven. Zo ontstaat een soort sneeuwbaleffect, waarbij de klimaatopwarming zichzelf versterkt en het nog veel warmer wordt.1

Bij ernstige ziekte volstaat een aspirientje niet. Toch lijkt dát hoe onze ministers het klimaatprobleem aanpakken. Een zonnepaneel hier...

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 2 (februari), pagina 44 tot 50