Abonneer Log in

Een pleidooi voor meer herverdeling

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 2 (februari), pagina 56 tot 57

Soms is een terugkeer naar het verleden al vooruitstrevend genoeg.

Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. De gevleugelde woorden van Willem Elsschot lijken ook op te gaan voor wie pleit voor een meer herverdelend beleid. Wie minder ongelijkheid nastreeft, wordt al snel aangewreven tegen onvermijdelijke natuurwetten op te botsen. Ongelijkheid is onvermijdelijk als je ook economische groei wil, luidt het dan. Of: miljardairs te zwaar belasten is slecht voor armoedebestrijding. En vooral: ongelijkheid is het onvermijdelijke gevolg van globalisering en technologische vooruitgang – dus tenzij je daartegen bent, valt er weinig aan te veranderen.

Een blik op het verleden kan al eens helpen tegen...

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 2 (februari), pagina 56 tot 57