Abonneer Log in

Waarom John Rawls voor links een aantrekkelijk filosoof blijft

50 JAAR 'A THEORY OF JUSTICE'

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 10 (december), pagina 60 tot 65

Vijftig jaar geleden verscheen 'A Theory of Justice' van John Rawls. Het boek werd meteen een bestseller en was zowel aantrekkelijk voor klassieke liberalen als voor links-socialistisch georiƫnteerde politieke filosofen. Onder meer Philippe Van Parijs, Koen Raes en Frank Vandenbroucke zijn vanuit die links ideologische hoek de Rawlsiaanse discussie over rechtvaardigheid binnengewandeld.

2021 is een jubileumjaar in de politieke filosofie. De invloedrijke Amerikaanse filosoof John Rawls is honderd jaar geleden geboren en zijn beroemde werk A Theory of Justice is vijftig jaar oud. Het boek verscheen eind 1971 en is tot op vandaag een onvermijdelijk referentiepunt in zowat elke grondige discussie over hoe een rechtvaardige samenleving er moet uitzien. Rawls ligt met zijn werk aan de basis van het 'egalitair liberalisme', een denkstroming die vrijheid en gelijkheid diepgaand met elkaar combineert en in balans houdt.

Op politiek vlak zijn het vooral sociaaldemocraten die naar Rawls verwijzen. Hoewel Rawls expliciet aangeeft dat zijn...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 10 (december), pagina 60 tot 65