Abonneer Log in

Ach, de mensenrechten!

 • Dominique Willaert - Theater- en filmmaker, auteur van 'Dansen op een ziedende vulkaan' (epo, 2022)
 • 23 november 2022

Saoedi-Arabië mag dit jaar mag rekenen op een slordige 8% economische groei, wat westerse bedrijven in lange rijen doet aanschuiven om onder de noemer OneLove een deel van de koek te grijpen.

We kunnen niet meer heen rond de immense hoop woestijnstof die het WK voetbal in Qatar doet opwaaien. Ook barones Mia Doornaert zorgde recent voor een bijdrage aan het levendige debat over het grote FIFA-feest in het vermaledijde Qatar. Wellicht geïnspireerd door haar tooggesprek met Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken speelde ze in haar ideeënvorming over het WK leentjebuur bij Silvio Berlusconi die ons jaren geleden al bij de les hield met de uitspraak: 'Je kunt niet alle beschavingen op één lijn plaatsen. We moeten de superioriteit beseffen van de westerse beschaving, die het respect garandeert voor religieuze rechten, politieke rechten en mensenrechten die niet bestaan in de moslimwereld'.

De groep voetbalsupporters die voor hun klein of groot scherm onze Rode Duivels bruisend en zorgeloos willen aanmoedigen, zijn er aan voor de moeite. Roeptoeters uit elke hoek van het land vinden immers dat we dit WK moeten boycotten. We moeten onze verantwoordelijkheid opnemen en dit kan in de eerste plaats door geen enkele WK-match te bekijken. Er zijn voldoende alternatieven om ons geweten weer in balans te krijgen: op Play4 loopt de televisiereeks Huizenjacht en via GoPlay kunnen we meeleven met Frederik, de jonge superrijke Kempenzoon en zaakvoerder van Superbeton, die opnieuw deelneemt aan het zesde seizoen van The Sky is the Limit. Andere meerwaardezoekers met een bezwaard WK-geweten kunnen zich laven aan de prachtige sonnetten van Ilja Leonard Pfeiffer die zijn gebundeld en je met één muisklik via bol.com kan bestellen. Een lange wandeling met de hond of een monoloog tegen je poes kan ook, zo lang je maar niet luid de Rode Duivels je onvoorwaardelijke steun zit toe te brullen.

Ach, de mensenrechten! Het gaat eens niet over PFAS, de loonwet uit 1996, de te lage pensioenen, de hoogspanning rond het Ventilusproject, de materiële fout in onze bloedende begroting, de Vlaamse canon en haar collaborerende commissieleden, de hardnekkige problemen in onze Vlaamse kinderdagverblijven of over de luid verkondigde kracht van verandering waar iedereen rond mij op blijft wachten. Nee, het gaat goddank eindelijk eens over de mensenrechten. De virale verspreiding van onze loeiende verontwaardiging over de vele schendingen van de mensenrechten in Qatar bepalen voor één keer eensgezind de maatschappelijke, sportieve en politieke agenda. Alleen beschikken we deze keer niet over een beschermend en zelfs levensreddend vaccin, ons aangereikt door Pfizer of Moderna.

De voornaamste manier om de schending van de mensrechten in Qatar te bestrijden, schuilde voor heel even in het mythische en gretig vermarkte woordje LOVE. We naaiden LOVE in de halskraag van de voetbalshirts van onze Rode Duivels en er was ook nog de OneLove-kapiteinsband die alle ploegen tijdens de WK-wedstrijden wilden dragen. Maar we hielden onvoldoende rekening met FIFA-baas en brulboei, Gianni Infantino, die eensklaps de westerse landen en hun supporters de les kwam spellen in de vorm van een geschiedenisles over de voorbije drieduizend Europese wereldgeschiedenis. Alle spelers werden bang om nog iets te zeggen, uit schrik om niet te mogen spelen. Weg is het verzet tegen de zware schendingen van de mensenrechten in Qatar.

Het westerse geplande symbolische verzet zal de Golfstaten, met Saoedi-Arabië en Qatar op kop, worst wezen.

Het westerse geplande symbolische verzet zal de Golfstaten, met Saoedi-Arabië en Qatar op kop, worst wezen. Door de hoge olie- en gasprijzen van vandaag smeden de golfstaten, samen met de westerse economische grote spelers, tijdens en na de WK-matchen uitdagende plannen. Uit cijfers van het onverdachte IMF blijkt dat de Golfstaten de komende vier jaar op 1.300 miljard dollar extra inkomsten uit olie en gas mag rekenen. Uit datzelfde IMF-rapport leren we dat Saoedi-Arabië dit jaar mag rekenen op een slordige 8% economische groei, wat westerse bedrijven in lange rijen doet aanschuiven om onder de noemer OneLove een deel van de koek te grijpen.

Waar zullen de Golfstaten al die honderden miljarden aan spenderen? De Saoedi's willen midden in de woestijn een futuristische stad voor 9 miljoen inwoners bouwen. Diezelfde Saoedi's investeren volgens de Financial Times miljarden dollars in Amerikaanse bedrijven als Amazon, Paypal en vermogensbeheerder Blackrock, een fonds waar kroonprins Bin Salman aan het hoofd staat. Dezelfde kroonprins die de moord op criticus Jamal Khashoggi beval, maar wat sleepy Joe er niet van weerhield om recent een bezoek aan Riyad te plannen. Tijdens dit bezoek ging het niet over de mensenrechten, maar wel over de nieuwe economische plannen van de Saoedi's. Ach, de mensenrechten!

Zo veel en zo lang mogelijk graantjes meepikken, dat is het kernmotto van de westerse kruisvaarderselite.

Een cohorte westerse bedrijven stoomt zich klaar om de komende decennia op vraag van de Golfstaten nieuwe artificiële eilanden aan te leggen en torenhoge flatgebouwen te bouwen die nieuwe horden zich vergapende toeristen zullen lokken. Investeren in de mondiale energietransitie, die nodig is om superieure westerse en de iets minder superieure andere beschavingen te redden, is niet aan de orde. Waarom zouden we, denken de kapitalistische elites? Zo veel en zo lang mogelijk graantjes meepikken, dat is het kernmotto van de westerse kruisvaarderselite. Ach, de mensenrechten! Zolang ons verzet symbolisch blijft, zal geen enkele schending van de mensenrechten waar dan ook ter wereld de elites op andere gedachten brengen. Niet enkel vroeger, maar ook nu zijn slavernij en uitbuiting de motor van het economisch bestel dat ook de westerse regeringen omarmen. Pas als we erin slagen een tegenmacht op te bouwen die sterk en bijtend genoeg is, zullen we de elites tot de verandering kunnen dwingen die nodig is om zowel onze beschaving als het vierjaarlijkse wereldvoetbalfeest te redden.

Abonneer je op Samenleving & Politiek

abo
 

SAMPOL ONLINE

40€/jaar

 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
MEEST GEKOZEN

SAMPOL COMPLEET

50€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 

SAMPOL STEUN

100€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*
 

SAMPOL SPONSOR

500€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*

Het magazine verschijnt 10 keer per jaar; niet in juli en augustus.
Proefnummer? Factuur? Contacteer ons via info@sampol.be of op 09 267 35 31.
Het abonnementsgeld gaat jaarlijks automatisch van je rekening. Het abonnement kan je op elk moment opzeggen. Lees de Algemene voorwaarden.

Je betaalt liever via overschrijving?

Abonneren kan ook uit het buitenland.

*Ontdek onze SamPol draagtas.