Abonneer Log in

Welke tax shift?

Samenleving & Politiek, Jaargang 22, 2015, nr. 3 (maart), pagina 18 tot 24; pagina 33 tot 45

Binnenkort weten we hoe de veelbesproken tax shift van de regering-Michel I er precies zal uitzien. Voor de Minister van Financiƫn, Johan Van Overtveldt, liggen de contouren en - belangrijker - de volgorde van deze lastenverschuiving al lang vast: in eerste instantie een tax shift van arbeid naar btw, dan pas naar vervuiling en in laatste instantie naar vermogen. Deze artikels beoordelen de drie mogelijke verschuivingen op hun merites en wenselijkheid:

VoorOlivier Pintelon (Poliargus) zijn bij een tax shift naar btw zowel de lasten als de lusten oneerlijk verdeeld. Vooral wie van een uitkering leeft, riskeert het gelag te betalen. (p.19)

Door een samenloop van omstandigheden maakt een vergroening van de fiscaliteit plots een kans. Mathias Bienstman (Bond Beter Leefmilieu) overloopt die gunstige omstandigheden en weerlegt mogelijke bezwaren. (p.33)

Anton Delbarre (studiedienst Groen) benadrukt het belang van de invoering van een vermogenskadaster en pleit voor een vermogensrendementsheffing. Een rechtvaardige vermogensfiscaliteit is tergend haalbaar. (p.38)

tax shift

Samenleving & Politiek, Jaargang 22, 2015, nr. 3 (maart), pagina 18 tot 24; pagina 33 tot 45