Log in

Wanneer de democratie verliest, winnen politici en media

Polarisatie, provocatie, oneliners en persoonlijke aanvallen. Dat zijn enkele elementen waarmee het politieke debat vandaag vaak omschreven wordt. Vanuit democratisch standpunt kunnen we daar allerminst tevreden mee zijn. Eén van de belangrijkste doelen van het politieke debat is immers om burgers politiek te informeren zodat zij weloverwogen politieke voorkeuren ontwikkelen. Daarvoor hebben we nood aan een kwaliteitsvol politiek debat, waar beleidsstandpunten op een respectvolle manier uitgelegd en verantwoord worden. Waarom is dat debat vandaag dan vaak totaal het tegenovergestelde?

'Zwijg, gij bruine rakker! Zwijg!' (Jef Van Damme)

'Doe eens normaal, man!' (Geert Wilders) - 'Doe eens normaal? Doe zelf normaal!' (Mark Rutte)

'Bedankt meneer de pedofiel, euh, de eerste minister' (Laurent Louis)

Wanneer politici communiceren, zowel met elkaar als naar de kiezer, kunnen ze dat op verschillende manieren doen. Opvallend is dat vandaag verschillende politici vaak kiezen voor een communicatiestijl die bestaat uit provocatie, polarisatie, oneliners en persoonlijke aanvallen. De quotes hierboven zijn slechts enkele voorbeelden.

Als we deze quotes lezen, voelen we vrijwel meteen aan dat dit niet de manier is waarop we willen dat politici communiceren. Het...

Samenleving en politiek, Jaargang 25, 2018, nr. 1 (januari), pagina 49 tot 55