Log in

België, land van verborgen kloven

Onze welvaartsstaat schiet, ondanks al haar troeven, nog steeds tekort.

In internationaal vergelijkend perspectief doet België het historisch gezien uitstekend als het aankomt op de strijd tegen ongelijkheid. Sla er veelgebruikte ongelijkheidsindicatoren, zoals de Gini-coëfficiënt of de Palma-ratio, op na en je zal het zien: België komt vaak als stabiele en betere leerling uit de bus.

In 2017 werden de al bestaande meetinstrumenten aangevuld met een nieuwe index: de Commitment to Reduce Inequality Index van Oxfam en Development Finance International. Deze ranking onderscheidt zich van andere meetinstrumenten omdat het niet de ongelijkheid op zich wil meten, maar wel de inspanningen die politici leveren om ongelijkheid tegen te gaan. In het...

Samenleving & Politiek, Jaargang 25, 2018, nr. 4 (april), pagina 2 tot 3