Abonneer Log in

Wie verdient de hulp van onze welvaarts­staat?

Politiek in tijden van corona

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 7 (september), pagina 45 tot 49

Hoe onze welvaartsstaat er in de toekomst zal uitzien, weet niemand. Wat wel zeker lijkt, is dat de huidige coronacrisis – na eerst een zelden gezien politieke consensus te creëren – hulpwaardigheidsdebatten opent die onderwerp zullen zijn van een hevige politieke strijd.

POLITIEK IN TIJDEN VAN CORONA

Hoe onze rechtsstaat in een coma belandde
Kati Verstrepen
Wie verdient de hulp van onze welvaarts­staat?
Tijs Laenen
Politiek op speed
Geert Mareels

ZELDEN GEZIENE POLITIEKE CONSENSUS

Toen de federale regering midden maart 2020 een algemene lockdown afkondigde in de strijd tegen het nieuwe COVID-19 virus, maakten de bestaande politieke tegenstellingen in ons land plaats voor een zelden geziene politieke consensus. Wie, op welke wijze dan ook, door het virus getroffen werd, moest en zou worden geholpen door de overheid. Daar waren zowat alle politieke partijen en belangengroepen over gans het ideologische spectrum het unaniem over eens. Mensen die ziek werden, konden rekenen op snelle en goedkope gezondheidszorg, waar alle 'niet-dringende' ingrepen moesten wijken voor corona. Werknemers die hun job verloren, kregen...

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 7 (september), pagina 45 tot 49