Abonneer Log in

In café Bonten Os

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 4 (april), pagina 22 tot 26

Een ongemakkelijk pleidooi voor verbinding en participatie. Wie kan daar iets op tegen hebben?


(De befaamde trappen voor café Bonten Os - © Joris Herregods)

DE EXTREEMRECHTSE DREIGING

De diepe angst van een bedreigde soort
Jan Antonissen
In café Bonten Os
Simon Allemeersch
Eigen werknemer niet eerst
Bruno Verlaeckt en Vincent Scheltiens

Een televisieploeg gaat café Bonten Os binnen voor een gesprek met buurtbewoners. Dat gesprek blijkt alleen over de vreemdelingen te gaan. De meningen zijn onversneden racistisch, seksueel gefrustreerd en bang. Hitler mag zeker terugkomen, het enige probleem is dan dat hij nog gaas te kort zal komen.

De man met de pint zegt dat hij het toch allemaal niet mag zeggen, en dat het er toch uitgeknipt zal worden. Maar zijn woorden worden er nooit uitgeknipt en het fragment in de Bonten Os zal de rest van de reportage van Panorama over de Seefhoek doen vergeten. De beelden van het...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 4 (april), pagina 22 tot 26