Abonneer Log in

Er komt een ander en beter woonbeleid

  • Maxim Veys - Vlaams volksvertegenwoordiger Vooruit en voorzitter van de commissie Wonen, Energie, Klimaat en Toerisme
  • 17 oktober 2024

Op deze wereldverzetdag tegen armoede kunnen wij, socialisten, fier zeggen dat Wonen opnieuw centraal staat in het Vlaamse regeerakkoord.

De sociale woonblokken van Woonhaven op de Luchtbal Antwerpen, © ID/ Patrick De Roo

Slecht wonen heeft een grote impact op de ontwikkelingskansen van kinderen. Dat gaf de Woonzaak vorige week nog aan samen met een coalitie van scholen, gezondheidsprofessionals en werkers in de sociale sector: zonder een echte plek om thuis te komen, ervaren kinderen stress en dat heeft zijn impact op de schoolresultaten. Investeren in degelijk en betaalbaar wonen is dus een maatschappelijke investering.

En laat dat nu de essentie zijn van het beleid dat socialisten gaan voeren in de Vlaamse regering. Goed en betaalbaar wonen voor iedereen. Of je nu een huis koopt of huurt. En de koopkracht van mensen beschermen door haalbaar en betaalbaar te renoveren. Want de goedkoopste warmte, is die die je niet verbruikt.

De voorbije jaren heb ik gestreden voor een beter woonbeleid, voor iedereen, dat inzet op alle segmenten en sporen van de markt. Die strijd zetten we nu met een socialistische minister van Wonen, Melissa Depraetere, om in beleid. In sterk en sociaal beleid.

Het Vlaamse beleid focust op jonge gezinnen en alleenstaanden die een huis willen kopen door de registratierechten op de koopmarkt verder te verlagen. Op die manier zorgen we ervoor dat de eigen inleg kleiner wordt, en dus ook haalbaarder. Zo is een eigen woning niet alleen voorbehouden voor wie kan rekenen op hulp van ouders of hun omgeving.

Er komen extra investeringen in de sociale woonleningen, zodat ook mensen met beperkte middelen hun woondroom kunnen waarmaken.

Maar ook extra investeringen in de sociale woonleningen, zodat ook mensen met beperkte middelen hun woondroom kunnen waarmaken.

Daarnaast focussen we ook op de huurmarkt. De huurmarkt was jaren het vergeten kind van het Vlaamse woonbeleid, maar ook daar nemen we de drempels weg voor wie het moeilijk heeft op de private huurmarkt. Niet alleen met betere ondersteuning bij het ophoesten van de huurwaarborg, maar ook door middel van een huurindexatieverbod voor de meest energieverslindende woningen. Want vandaag betaalt wie in een slecht geïsoleerde woning zit, twee keer.

Het principe van collectieve renovaties staat eindelijk ingeschreven in een Vlaams regeerakkoord.

Een sterker renovatiebeleid komt er ook. Het principe van collectieve renovaties staat eindelijk ingeschreven in een Vlaams regeerakkoord. Eindelijk zullen groepsaankopen en prefinanciering hun ingang vinden. Wij, socialisten, passen voor een beleid van ‘trek uw plan’. Dat heeft nooit gewerkt. En dat zal ook nooit werken.

Last but not least heeft deze Vlaamse regering aandacht voor de sociale huurmarkt. Want zonder meer én betere sociale huurwoningen heeft een woonbeleid geen zin. Daarom wordt er een recordbudget van 6 miljard vrijgemaakt. Een ongeziene investering in sociale woningen. Met beleid dat verwacht dat élke gemeente zijn deel doet. Wie weigert, zal worden geresponsabiliseerd. En dat is een gamechanger.

De gemeente die weigert haar deel te doen op vlak van sociale woningen, zal worden geresponsabiliseerd.

Dus ja, ik ben als voorzitter van de commissie Wonen fier op het sociale woonbeleid dat we de komende jaren gaan uitrollen. Met een sterke madam aan de knoppen, Melissa Depraetere. Die niet alleen minister van Wonen, maar óók van Bouwen zal zijn.

Abonneer je op Samenleving & Politiek

abo
 

SAMPOL ONLINE

40€/jaar

  • Je leest het magazine online
  • Je hebt toegang tot het enorme archief
MEEST GEKOZEN

SAMPOL COMPLEET

50€/jaar

  • Je ontvangt het magazine in de bus
  • Je leest het magazine online
  • Je hebt toegang tot het enorme archief
 

SAMPOL STEUN

100€/jaar

  • Je ontvangt het magazine in de bus
  • Je leest het magazine online
  • Je hebt toegang tot het enorme archief
  • Je krijgt een SamPol draagtas*
 

SAMPOL SPONSOR

500€/jaar

  • Je ontvangt het magazine in de bus
  • Je leest het magazine online
  • Je hebt toegang tot het enorme archief
  • Je krijgt een SamPol draagtas*

Het magazine verschijnt 10 keer per jaar; niet in juli en augustus.
Proefnummer? Factuur? Contacteer ons via info@sampol.be of op 09 267 35 31.
Het abonnementsgeld gaat jaarlijks automatisch van je rekening. Het abonnement kan je op elk moment opzeggen. Lees de Algemene voorwaarden.

Je betaalt liever via overschrijving?

Abonneren kan ook uit het buitenland.

*Ontdek onze SamPol draagtas.