Log in

De stille invoering van het 70-puntenplan

We horen vaak dat het de historische verdienste is van N-VA dat ze extreemrechts heeft kleingekregen, maar het wordt steeds duidelijker dat ze extreemrechts gewoon heeft opgenomen in haar partij. Het maatschappelijk discours is verrechtst en grote stukken van het 70-puntenplan van het Vlaams Blok zijn intussen ingevoerd.We lijden collectief aan het syndroom van de gekookte kikker.

DE VELE GEDAANTES VAN EXTREEMRECHTS

De stille invoering van het 70-puntenplan
Alexis Deswaef
Welkom in het tijdperk van het globale nationalisme
Ico Maly
Hoe kan het verder met de man?
Celia Ledoux
Klimaatverandering? Det är en uppfinning!
Martin Hultman
Zijn extreemrechts en extreemlinks even erg?
Vincent Scheltiens

In 2015 stelde ik in een interview met La Libre dat een groot deel van het beruchte 70-puntenplan uit de jaren 1990 van het Vlaams Blok ofwel is uitgevoerd, ofwel niet langer taboe is. Het onmiddellijke oordeel van Bart Brinckman van De Standaard op mijn standpunt was streng: 'Wie het 70-puntenplan echt gelezen heeft, moet concluderen dat Deswaef vooral uit zijn nek kletst'. Dat kwam toen hard aan. Waarom zo snel op de boodschapper schieten en zo weinig aandacht schenken aan de boodschap zelf? Had die journalist mijn interview, gespreid over drie pagina's, wel volledig gelezen? Van mijn kant kon...

Samenleving & Politiek, Jaargang 25, 2018, nr. 8 (oktober), pagina 5 tot 9