Log in

Een eigen-volk-eerst-variant van het andersglobalisme

Volgens sommigen zien we stilaan een internationale coalitie van nationalisten die de agenda van de andersglobalistische beweging aan het uitvoeren is. Dat eerste vind ik op zijn minst een ironische tegenstelling en met dat tweede ben ik totaal niet akkoord. De wereld lijkt opnieuw te deglobaliseren, maar de nieuwe nationalisten zijn géén andersglobalisten.

IN DE GREEP VAN DE AUTORITAIRE LEIDER

Autoritaire praktijken gaan om meer dan populistische leiders
Marlies Glasius
Oorlog is mogelijk
Koert Debeuf
Een eigen-volk-eerst-variant van het andersglobalisme
John Vandaele

Voor iedereen die volwassen werd na 1990, is globalisering de 'only game in town' geweest. Het was het geopolitieke regime dat ons leven vormgaf: of het nu om onze gsm's of kleren ging die aan de andere van de wereld werden gemaakt (en dus niet meer in West-Europa), of de Chinese bedrijven die onze ondernemingen kochten, of het makkelijke reizen voor wie daartoe de middelen had, of de migratiestromen die onze politieke systemen drastisch door elkaar gooiden. Globalisering was de naam van onze tijd. Ik omschreef het in mijn boek Het recht van de rijkste (2005) als 'het proces waardoor...

Samenleving & Politiek, Jaargang 25, 2018, nr. 10 (december), pagina 16 tot 21