Abonneer Log in

Duitse arbeidsmarkt: model of waarschuwing?

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 7 (september), pagina 53 tot 57

Terwijl in Vlaanderen het Duitse model om de haverklap naar voren wordt geschoven als blauwdruk voor de hervorming van de arbeidsmarkt, zit de grootste handelspartner van België met de handen in het haar: op dit moment flirt Duitsland met een recessie, staat de exportsector onder druk door de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog en kampt de Duitse arbeidsmarkt met de gevolgen van een verregaande dualisering.

BUITENLAND

Bericht uit het ‘echte’ Zweden
Inga Verhaert
Fuseer PvdA en GroenLinks!
Peter Kanne
Welke strategie kiest Amerikaans links?
Dimitri Neyt
Duitse arbeidsmarkt: model of waarschuwing?
Bjorn Gens

Die einzige gesellschaftliche Macht der Arbeiter ist ihre Zahl. (Karl Marx, 1867)((1))

In Duitsland groeit de groep werknemers die aan onzekere arbeidsvoorwaarden werken met rasse schreden. Tussen 2004 en 2012 alleen al verdriedubbelde het aantal mensen dat via interim-arbeid tewerkgesteld wordt.((2)) Maar de verschuiving van vast naar tijdelijk werk is al lang niet meer de enige verzuchting die de Duitse werknemer rijk is. Werken is in Duitsland immers geen garantie meer op een leven zonder armoede. Zo waren er in 2018 volgens de officiële statistieken van het Duitse agentschap voor arbeid maar liefst 7,67 miljoen mensen die zich moesten behelpen...

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 7 (september), pagina 53 tot 57