Abonneer Log in

Een tandem Vlaams Belang-N-VA in 2024?

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 2 (februari), pagina 49 tot 54

In Vlaanderen ontstaat een tandem tussen Vlaams Belang en N-VA. Deze tweekoppige pikzwarte leeuw kan het pad effenen voor een extreemrechts machtsblok in 2024.

HISTORICI OVER HET HEDEN

Het sluipend gif van taal
Gita Deneckere
De homo­genisering van twee blokken
Vincent Scheltiens
Een tandem Vlaams Belang-N-VA in 2024?
Loonis Logghe

In Vlaanderen heerst vandaag een reëel gevaar dat een fascistische partij mee aan de macht komt. Die dreiging is sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog nooit zo acuut geweest. Ze is veel groter dan op de eerste Zwarte Zondag van 24 november 1991.

De gangmakers voor een regeringsdeelname van het Vlaams Belang zijn zowel globaal als lokaal. Net als in de rest van de wereld, ligt ook in Vlaanderen de legitimiteit van het huidige economische en politieke systeem aan diggelen. Ook hier slaagt extreemrechts erin om zich te enten op die onvrede, geruggensteund door buitenlandse extreemrechtse netwerken. En net...

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 2 (februari), pagina 49 tot 54