Abonneer Log in

Waarom uitzendkrachten niet krijgen waar ze recht op hebben

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 7 (september), pagina 39 tot 44

Hoewel Belgiƫ op papier bij de besten van de klas behoort op het vlak van wetgeving omtrent de gelijke behandeling van uitzendkrachten, worden ze in de praktijk nog steeds benadeeld. Het grootste probleem is de afdwingbaarheid van hun rechten. De overheid kan en moet meer doen in de strijd tegen 'goedkope wegwerparbeid'.

PRECAIRE ARBEID

Uitzendarbeid wordt vaak bestempeld als precaire arbeid. Precaire arbeid kan worden beschouwd als de tegenhanger van de standaard arbeidsverhouding. Die verwijst naar een baan met een contract van onbepaalde duur, een goed inkomen, aangevuld met extralegale voordelen en degelijke sociale bescherming. Verder kan het gezien worden als een '9-to-5-job', met weinig flexibiliteit, waarvan de arbeidsvoorwaarden op collectief niveau worden onderhandeld.

Ondanks dat de standaard arbeidsverhouding een ideaaltype is, kunnen we toch stellen dat het belang en de verspreiding ervan sinds de jaren 1970 in West-Europa is afgenomen. We hebben steeds meer te maken met een grotere mate...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 7 (september), pagina 39 tot 44

ARBEIDSMARKT

De donkere kant van nachtwerk
Lode Godderis
Waarom uitzendkrachten niet krijgen waar ze recht op hebben
Kim Bosmans
De VDAB is niet klaar om haar regisseursrol op te nemen
Caro Van der Schueren