Abonneer Log in

Tegen het globale tribalisme

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 6 (juni), pagina 31 tot 35

De verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang wijten aan proteststemmen is al te simpel. Veeleer werd resoluut gekozen voor een wereldbeeld met tribalistische trekken. Dit kwam er niet plotsklaps, maar is het resultaat van een gestage verschuiving en verkorting van ons denken en spreken – en niet in het minst ook van ons geheugen.

RECHTSE REVOLTE

De verkiezingen van het onbehagen
Koen Abts
Vlaanderen Trumpland
Eric Corijn
Tegen het globale tribalisme
Arne De Winde

Het lijkt wel alsof we nooit iets leren uit de lange, laat staan recentere, geschiedenis. Alsof we ons masochistisch in een terugkeer van altijd weer hetzelfde willen wentelen. Want ook nu, na de verkiezingen van 26 mei 2019, spreekt men weer van antipolitiek en proteststemmen. Ook nu spreekt men van een 'ruk naar rechts', alsof de verrechtsing van ons denken én doen zich niet al decennialang voltrekt, alsof posities die pakweg 40 jaar geleden ontoelaatbaar – of beter (want niemand verbood ze) gewoonweg ondenkbaar – waren niet allang bon ton geworden zijn, alsof de eerste Zwarte Zondag in 1991 geen...

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 6 (juni), pagina 31 tot 35