Abonneer Log in

Somos presidente

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 8 (oktober), pagina 72 tot 77

De linkse oudstrijders van de Zuid-Amerikaanse Pink Tide blijken nog steeds te kunnen rekenen op een robuust deel van het electoraat. Een kleine 20 jaar later blijkt de metaalmoeheid best mee te vallen. Het linkse populistische project heeft, alle contradicties ten spijt, gezorgd voor een radicale democratisering van de macht.

BUITENLAND

Het Scandinavisch model bestaat niet
Pieter Stockmans
Teloorgang van de traditionele partijen
Jasmien Luypaert
Energie­democratie for the many
Dries Goedertier
Vrij Links, echt links
Mario Van Essche
Somos presidente
David Verstockt

Het blijken profetische woorden. 'Wat we nu zien in Zuid-Amerika is verontrustend, maar dit is niet het einde van de progressieve geschiedenis zoals sommigen beweren'. De woorden waren van Boliviaans vicepresident García Linera eind oktober 2018, enkele dagen na de overwinning van Braziliaans president Bolsonaro. Ik parafraseerde de man in een artikel voor Samenleving & Politiek (december 2018) over de progressieve toekomst van het continent. Het was een stoutmoedige, bijna arrogante uitspraak die regelrecht inging tegen het mainstreamdiscours over het politieke landschap op het continent. Politieke analisten waren het immers eens: de Pink Tide, de golf van progressieve, anti-imperialistische regeringen...

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 8 (oktober), pagina 72 tot 77