Log in

Versnippert Wallonië?

In Franstalig België kijken de traditionele partijen – PS, MR en cdH – met de nodige ongerustheid uit naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. De kleinere partijen – Ecolo, DéFI, PTB en PP – hopen er hun voordeel uit te halen. Deze stembusgang dreigt het politieke landschap te versnipperen, zoals dat in Vlaanderen al een tijdje het geval is.

GEMEENTERAADS­VERKIEZINGEN 2018

Links in de gemeenten: een voorbeschouwing
Johan Ackaert en Sofie Hennau
Versnippert Wallonië?
Pascal Delwit
Antwerpen en Gent, a tale of two cities
Geert Mareels
Jongeren hebben geen stem, wel een mening
Hannes De Reu

De context van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober verschilt gevoelig van die van 2012. MR stapte in 2014, als enige Franstalige partij, in een federale coalitie met N-VA en twee andere Vlaamse partijen, wat niet altijd even gemakkelijk blijkt. PS maakt voor het eerst sinds 1988 geen deel uit van de federale regering en gaat door een moeilijke periode. En ook cdH zit in een lastig parket, zeker na de 'coup' van Benoît Lutgen in juni 2017. De politieke hoofdkwartieren van de traditionele partijen kijken met veel belangstelling maar ook met de nodige ongerustheid uit naar de komende gemeenteraads- en...

Samenleving & Politiek, Jaargang 25, 2018, nr. 7 (september), pagina 13 tot 18