Abonneer Log in

Plastic: recyclage is niet voldoende

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 4 (april), pagina 62 tot 64

Van de hemel in de hel, zo kan je de perceptie van plastic samenvatten. Wat eens als een goedkoop, veelzijdig materiaal bestand tegen weer en wind gezien werd, is nu de te bannen oorzaak van vervuiling van oceanen en van de alom tegenwoordige microplastics. Maar kunnen we wel zonder die plastics? En moeten we wel zonder plastics? Een grondig herdenken van de rol van plastics dringt zich in ieder geval op.

DUURZAAM MATERIALENGEBRUIK

Plastic: recyclage is niet voldoende
Karel Van Acker
Batterijen: een probleem als iedereen een Tesla wil
Lien Vandamme
Staal: circulariteit is het antwoord
Tycho Van Hauwaert
Hout: ideaal voor sociale woningen
Victor Debeerst
Textiel: wat met mode één jaar na de grote stilstand?
Aurélie Van de Peer, Hanka van der Voet en Daniëlle Bruggeman

Ik behoor tot de eerste generatie voor wie herinneringen aan speelgoed in de kindertijd komen met de geur en smaak van plastic. Het was een tijd waarin plastic het materiaal van de toekomst was. Het was, jawel, een duurzaam materiaal. In de zin dat het lang meegaat. En laat dat nu net ook deel van het probleem zijn. Als het in de natuur terechtkomt, blijft het ook daar meegaan. Het breekt hoogstens langzaam af in kleinere deeltjes, die zich nog gemakkelijker verspreiden en in de voedselketen terechtkomen. Dat is niet het enige probleem met plastic. De polymeren worden gemaakt uit...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 4 (april), pagina 62 tot 64