Abonneer Log in

Help, daar is de robot

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 10 (december), pagina 26 tot 32

Het is bijna 100 jaar geleden dat het woord 'robot' werd gelanceerd door de Tsjechische sciencefictionschrijver Karl Capek. Zijn verhaal is een klassieker geworden en inspireerde tal van latere auteurs. De teneur van het verhaal ligt overigens tot op vandaag aan de basis van de onheilspellende bijklank die vaak wordt geassocieerd met het begrip 'robot' dat is afgeleid van het Tsjechische woord 'robota' en staat voor 'werk' of 'verplichte arbeid'.

Het verhaal van Capek is ook vanuit socio-economische oogpunt interessant. Het Amerikaanse National Bureau of Economic Research (NBER) vroeg recent enkele economen wat de gevolgen van ver doorgedreven robotisering zouden...

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 10 (december), pagina 26 tot 32