Abonneer Log in

Kalkoenen stemmen niet voor Kerstmis

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 1 (januari), pagina 58 tot 63

'We betalen alle belastingen die we verschuldigd zijn, en volgen de regels in alle landen waar we opereren.' Wanneer een multinational geconfronteerd wordt met vragen over hun belastingstructuren, is de kans groot dat een woordvoerder of CEO vroeg of laat een variant van bovenstaande zin gebruikt.((1)) Het 'belastings-mantra' is zo wijdverspreid dat het zelfs voor een meme doorgaat in de, doorgaans nogal humorloze, belastingniches op Twitter. De verdediging verhult ook een specifieke kijk op het fenomeen van belastingontwijking: alles wat niet specifiek door de letter van de belastingwetgeving als illegaal wordt bestempeld, is toegelaten. Ze veronderstelt een waterschot tussen de...

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 1 (januari), pagina 58 tot 63