Log in

Michel I: eurorealisme in uitvoering?

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 4 (april), pagina 25 tot 29

Gedurende de afgelopen kwarteeuw schopten eurosceptische partijen het in zo goed als elke Europese lidstaat van marginale outsiders tot centrale spelers. Sinds de laatste Europese Parlementsverkiezingen, die te boek staan als een eurosceptische vloedgolf, traden eurosceptische partijen toe tot regeringen in onder andere Italiƫ en Oostenrijk, en verscherpten regeringspartijen in Polen en Hongarije hun eurosceptisch profiel. Hoewel het in Belgiƫ lang uitzonderlijk stil bleef rond Europa, won N-VA in 2014 de verkiezingen met een eurorealistisch programma.

Vijf jaar later blijft dit eurorealisme moeilijk te duiden. Door harde lijnen te trekken in het migratiedebat en door het politieke establishment in vraag...

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 4 (april), pagina 25 tot 29